background

Pienyrittäjyys on Suomen selkäranka

Pienyrittäjä on se taho, joka useimmiten paitsi maksaa veronsa tunnollisesti, mutta myös osallistuu oman yhteisönsä elin- ja vetovoimaan. 

Suomessa pienyrittäjiä arvostetaan, mutta pelkät kauniit puheet eivät riitä. Yrittäjyyteen toisaalta kannustetaan: viime aikoina moni mielipidevaikuttaja ja poliittikko on puhunut siitä miten tulevaisuudessa keräämme yhä useammin tulomme useasta pienestä lähteestä yrittäjämäisesti. Mutta miten tätä tuetaan?

YRITTÄJÄN SOSIAALITURVA KUNTOON

YEL-järjestelmä (yrittäjän eläkevakuutus) on ajatuksena hieno: yrittäjä voi siinä missä kuka tahansa työntekijäkin kerryttää itselleen eläkettä ja (tietyn tulorajan jälkeen) kerryttää mahdollista ansiosidonnaista tuloa esimerkiksi tilanteessa jossa yritystoiminta päättyy. Järjestelmä ei ole yrittäjien keskuudessa kovinkaan pidetty, mutta se on lakisääteinen.

Heinäkuussa 2017 Suomen Yrittäjät teettivät kyselytutkimuksen jonka mukaan noin puolet maamme yrittäjistä maksavat YEL -maksuja alle suosituksen mukaisen 29 000 euron tulorajan.

Puolet. Ajatelkaa.

Tähänhän voidaan vastata että ”nyt kannattaisi nostaa sitä tuloaan”. Helppohan se on sanoa. Moni pienyrittäjä tiedostaa että oma yritys ei ole välttämättä ole se tuottavin työpaikka, josta saa sen suurimman tulon. Monelle pienyrittäjälle se oma firma on kunnianhimo, josta ei ole mahdollista ottaa sairaslomaa. Vuonna 2019 yritys on yhä useammin monelle pätevälle tai koulutetulle se ainut työväylä. Mikro- ja pienyrittäjyyttä pitää pystyä tukemaan paremmin alati muuttuvassa maailmassa, jossa on paljon muitakin arvoja kuin mitä viivan alle jää. Kumpia haluamme enemmän – kunnianhimoisia pienyrittäjiä vai työttömiä työnhakijoita?

PIENYRITTÄJÄ OSANA YHTEISÖÄ

Kumman veikkaat elävöittävän enemmän paikallista kulttuuria ja nuorisotyötä – 30 kappaletta parturi-kampaamoja tai siivousfirmoja, joiden liikevaihto on 100 000 euroa vai yksi yritys jonka liikevaihto on 3 miljoonaa euroa? Esitän rohkean väittämän: ne pienyritykset. Sanoisinpa myös että kymmenen pientä yritystä osallistuu omaan yhteisöönsä enemmän kuin yksi 30 miljoonan liikevaihdon yritys, vaikkakin kaikki osallistuvat toki yhteiseen hyvään verotuksen kautta. Tosin mitä massiivisempiin yrityksiin mennään, sitä paremmin veroja osataan ”järjestellä” veroparatiiseihin.

MITEN VOIMME AUTTAA MIKRO- JA PIENYRITYKSIÄ PÄRJÄÄMÄÄN?

1) Helpottamalla ensimmäisten työntekijöiden palkkaamista. 
2) Uudistamalla YEL -järjestelmän. 
3) Olemalla paremmin mukana siinä vaiheessa kun yritys kaatuu (neuvoa-antavat palvelut, mielenterveyspalvelut), ettemme kerrytä yhteiskunnan kärryiltä putoavien määrää. Seuraavalla yrityksellä lopputulos on varmasti parempi.
4) Käyttämällä paikallisia palveluita, kivijaloista nettikauppoihin
5) Perustulo. Perustulo. Perustulo.

Miten teemme tämän? 
#AinoastaanYhdessä

 

Lisää 

Pidetään kiinni Suomen yrityksistä ja luonnonvaroista
Lue lisää

Tehdään tämä yhdessä!

Lähde mukaan tukijoukkoihini.