background

Synapoppia Jalasjärvellä

Synapoppia Jalasjärvellä 

Julkaistu Eparissa 11.4.2018

Otin urakakseni pari vuotta sitten useiden satojen VHS-kasettien läpikäymisen ja digitoimisen, jalasjärven ylä-asteen ja lukion kuvaamataidonluokan eläköityneen opettajan hyväksynnällä. Tavoitteena oli pelastaa ja arkistoida vuosien 85-05 välillä syntyneet tallenteet, joista suurin osa oli erinäisiä koulukeskuksessa tapahtuneita juhlatallenteita: kevätjuhlia, joulujuhlia, penkkareita, vanhaintansseja, potkijaisia ja vastaavia tilaisuuksia.

Urakka kesti yli vuoden. Työprosessi eteni kasetti kerrallaan, samalla kun esitin elokuvia jalasjärven Kinolla. Yleensä laitoin videon pyörimään taustalle, yritin tasoitella rakeisen kuvan mahdollisimman hyväksi ja jatkoin itse omia töitäni. Homma oli juuri niin puuduttavaa kuin ajattelin: pitkiä puheita, kukituksia, musiikki- ja tanssiesityksiä joista ei nyt välttämättä välittynyt se suurin palo. Toki poikkeuksiakin oli. 

 

Hyvin varhaisessa vaiheessa kasettinipun läpikäymistä eräs tallenne pysäytti työntekoni täysin. Kuulin jotain joka ei mitenkään sopinut käsitykseeni siitä minkälaista ohjelmaa koulun kevätjuhlassa esitettäisiin 80 -luvun lopulla. Kansallispukuun sonnustautunut kotitaloudenopettaja juonsi lavalle nuoren miehen joka yhdessä musiikinopettajansa kanssa esitti oman synkkäsävyisen syntikkapop- sävellyksensä. Tuijotin ruutua suu auki. Kuka tämä poika on?

 

Latasin videon YouTubeen ja jaoin videon sosiaaliseen mediaan. Minua paitsi kiinnosti tietää kuka tämä nuorukainen oli, mutta halusin myös korjata sen vääryyden että hänen hieno sävellyksensä ei ollut löytänyt sellaista yleisöä mitä se olisi kenties ansainnut.

 

Seuraavana päivänä musiikkimedia Rumba oli kirjoittanut jutun aiheesta verkkosivuilleen. Tämä hämmentävä pieni tarina saavutti yhtäkkiä tuhansia silmäpareja, ja olin epähuomiossa luonut pienimuotoisen viraalin videohitin. Rumba myös tavoitti jatkojuttuun itse lavalla esiintyvän herran, joka oli ilmeisen otettu ja hämillään kaikesta huomiosta. Musiikista ei ollut tullut hänelle työ, mutta rakas ja kunnianhimoinen harrastus. Jos hän olisi syntynyt 20 vuotta myöhemmin, hän olisi voinut ladata kappaleensa nettiin ja kuka tietää mitä olisi seurannut.

 

Minulle tämä tarina on hyvä esimerkki siitä, miten tärkeää on tukea myös niitä nuoria, jotka eivät kulje myötävirtaan. Usein erilaisuus on tuomittavaa varsinkin nuorten keskuudessa, tai niin se oli ainakin oman kokemukseni mukaan. Iän myötä olen oppinut arvostamaan erityisesti niitä luovia, rohkeita hahmoja jotka varmasti saavat lokaa niskaansa ilmaisemalla itseään pelkäämättä. Jos mietit omia nuoruusvuosiasi, et varmastikaan joudu ihan kauheasti pinnistelemään yrittäessäsi muistaa niitä tyyppejä joita kiusattiin koska he edustivat jotain erilaista. 

 

Minä vain ihailen heitä varauksettomasti.

 

Lisää 

Pidetään kiinni Suomen yrityksistä ja luonnonvaroista
Lue lisää

Tehdään tämä yhdessä!

Lähde mukaan tukijoukkoihini.