background

It’s a wonderful life, after all.

Teksti julkaistu Eparissa 14.2.2018

Huomasin olevani epäonnistunut yrittäjä. Ajoin alas vajaa kolme vuotta pyörineen baarini Jyväskylässä alkuvuodesta 2013, ja olin turtunut. Epäonnistuminen tuntui kamalalta, henkilökohtaiselta tappiolta. Päivittäin pyöritetty pelibaarini oli muodostunut tärkeäksi majakaksi monelle nuorelle tai vähemmän nuorelle Jyväskylän keskustassa, mutta siitä ei missään vaiheessa tullut hyvää liiketoimintaa. Velkaa oli kertynyt, luottohäiriömerkintä kolkutteli. Ovien sulkeminen tuntui kuin olisi haudannut itselleen tärkeän henkilön.

Käynnissä oli parin vuoden mittainen ajanjakso, jolloin oli vaikea löytää arvoa mistään omasta tekemisestä. Paluuni Jalasjärvelle tuntui maitojunalta kotiin, ja yritin räpistellä irti tästä mielikuvasta tekemällä projekteja ympäriinsä. Ihmiselle joka määrittelee itsensä vahvasti työn kautta, ei ole pahempaa kuin se että se pohja viedään pois. Se olisikin kokonaan erillisen kolumnitekstin paikka, miten tärkeää olisi löytää elämälle muutakin tärkeitä asioita kuin työ, mutta näin se minun kohdallani oli.

Olin masentunut. Suoritin, esiinnyin, mutta sisällä oli vaan mustaa. Postit jäivät avaamatta, puhelimeen vastaamatta, turvavyö kiinnittämättä. Toki läheiset tsemppasivat, mutta ihminen voi vain nostaa itse itsensä masennuksen suosta.

Sitten kävelin hylättyyn elokuvateatteriin loppukesästä 2013. Jalasjärven keskustassa vuosia tyhjillään kököttänyt teatteri puhutteli minua välittömästi. Elokuvateatteritoiminnan elvyttämisestä yhdessä samanmielisten ihmisten kanssa tuli minun mielenterveysprojektini. Aivan kuin elokuvassa Ihmeellinen on elämä, yhteisöni nosti minut jaloilleen. Ne kaikki ihmiset joiden kanssa kasvoin, tunsivat minut sellaisena kuin olin – he näyttivät minulle arvoni. He auttoivat. He tulivat elokuviin. He arvostivat.

Välillä kuulee eri ikäisten ihmisten kertovan siitä, miten he kokevat epäonnistuneensa – työssä, ihmissuhteissa, koulussa, elämässä. Hyvin harvoin kukaan muu ei edes huomaa sitä. Pahin kriitikkosi olet hyvin todennäköisesti sinä itse. Osoita itsellesi armoa, ja aloita alusta.

Lisää 

Pidetään kiinni Suomen yrityksistä ja luonnonvaroista
Lue lisää

Tehdään tämä yhdessä!

Lähde mukaan tukijoukkoihini.